torsdag 12. april 2012

MMF (Marshmallow-fondant)

I går fikk jeg spørsmål om jeg kunne legge ut oppskrift på MMF, og det gjør jeg med glede! Denne massen er helt hvit og ser lekker ut. Den kan brukes som lokk på både sjokoladekake og bløtkake, eller til å forme sløyfer og annen pynt.

Du trenger:
200 gr marshmallows
2 ss vann
2 ss Flott matfett (smeltet) eller matolje (ikke olivenolje, den setter besk smak på fondanten)
ca. 300 gr melis

Det kjappeste er å ha vann og marshmallows i en bolle og sette det i mikrobølgeovnen på full styrke til marshmallowsen smelter. Siden jeg er så umoderne at jeg ikke har mikrobølgeoven, smelter jeg massen på svak(!) varme i en liten kjele. Det tar litt mer tid, men fungerer bra så lenge du ikke bruker for høy temperatur og brenner massen.


Jeg rører litt rundt med en skje med jevne mellomrom - til massen er klumpfri - og blander inn matfettet til slutt. Hvis du erstatter fettet med olje, kan det hende at fondanten blir noe tyngre å jobbe med. MMF er i utgangspunktet litt elastisk og trekker seg mer sammen under utkjevling enn marsipan, så jeg anbefaler å bruke matfett. Det er jo ikke nødvendig å gjøre det vanskeligere enn det er... ;-)


Når alt er blandet sammen, heller jeg klisseriet (for det er klissete!) over i en bolle og sikter inn melisen litt etter litt. Jeg begynner med å velte melisen inn i massen med en slikkepott og går over til å kna den med hendene når den er tørr nok. Hvis 300 gr melis ikke holder, kan du ha i mer for å få passe konsistens på fondanten.


Til slutt legger jeg fondanten på et bakepapir med melis og elter den litt før den avkjøles og pakkes i luftett plastpose eller boks. Oppbevares i romtemperatur eller fryses. Min erfaring er at MMF som er laget med matolje istedenfor matfett, er enklere å jobbe med når den har vært frossen og tines opp igjen... men ikke spør meg hvorfor det er sånn.


Det viktigste er at fondanten ikke ligger på benken og tørker, da blir den nemlig umulig å kjevle ut (men vær forberedt på at MMF uansett må eltes og knas mer enn marsipan for å få den myk).

3 kommentarer:

  1. Fantastisk:):)
    Åsså kakeblogg:):)
    Æ like d:):)

    SvarSlett
  2. Følg med, følg med... her blir det MASSE snadder! ;0)

    SvarSlett
  3. I kveld blir d MMFlaging for første gang :) Har laget deler av pynten allerede i marsipan så blir litt blanding :)

    SvarSlett